L’oli

Situada a 300 metres d’altitud, en un microclima temperat i sec, refrescat a l’estiu pels vents del sud que pugen des del Delta de l’Ebre i amb un grau d’humitat baixa a l’hiver gràcies al vent de Mestral, l’Ecofinca Lo Favaret és ideal per al conreu de l’olivera.

Les oliveres

Olivo Morrut

Els bancals

1/3 – Les oliveres se situen al llarg de 10 terrasses abancalades amb marges de pedra seca, veritables joies de construcció tradicional d’aquesta zona que segueixen les corbes de nivell del turó en què es troba l’Ecofinca.

Olivas sevillencas y morrudas

Les varietats

2/3 – Tenim 3 varietats d’oliveres d’almàssera, algunes d’elles centenàries, autòctones de la zona de Tortosa: varietat Sevillenca, perfecta tant per a oliva de taula com per oli; varietat Morruda, productora de gran quantitat d’oli i varietat Farga, amb una oliva petita, negra i arronyonada que proporciona un oli molt fi.

Cubierta vegetal

La terra

3/3 – El conreu de les oliveres és totalment ecològic, ja que fem servir adobs compostats a partir de matèria orgànica i no utilitzem cap tipus de producte químic. Desbrossem l’Ecofinca un cop l’any, després de la floració de l’herba (permetent així que les abelles facin la seva feina) i aprofitem el desbrossament també com a compost.

...i l'oli

Envero en olivas morrudas

El verol

1/4 – A partir de finals de setembre, l’oliva comença el “verol”, moment en el qual l’oliva canvia el seu color verd a morat; és l’estat de maduració òptim per a la recol·lecció dirigida a la producció d’oli d’oliva verge extra. A més, també es conserva la qualitat de les propietats sensorials i antioxidants amb major contingut en compostos fenòlics, responsables principals de les seves propietats antioxidants.

Cosecha en borrassas

La collita

2/4 – La collim combinant la recol·lecció manual, munyint (aquí diem “pentinant”) i la mecanitzada amb vibradores i “aplausos” per no danyar el fruit i recollint les olives en “borrassas” (xarxes).

Aceite

L’almàssera

3/4 – La mòlta de les nostres olives es porta a terme no més enllà de 48 hores després d’haver-les collit. Ja en l’almàssera, es netegen per raig d’aire. Posteriorment, es trituren i la pasta resultant es bat i centrifuga a baixes temperatures (extracció en fred). Finalment, envasem l’oli en ampolles de vidre reciclades.

Botellas de aceite eco de Lo Favaret

La nota de tast

4/4 – Tot el procés descrit anteriorment garanteix un oli d’oliva verge extra 100% ecològic. Amb un grau d’acidesa d’entre 0,1 i 0,4, el nostre oli és d’un verd daurat amb reflexos verdosos, dens, amb un sabor afruitat i lleuger punt picant i amarg, resultat de barrejar les 3 varietats d’olives que cultivem a l’Ecofinca.

El cupatge d’aquest any s’ha realitzat amb la següent proporció de varietats:

  • 30% sevillenca
  • 60% morruda
  • 10% farga

Assaboreix el nostre oli d'oliva verge extra bio a La Faeneta!

Trobareu el nostre oli d'oliva verge extra a la cuina del nostre allotjament. I, si us agrada, el tenim a la venda perquè us porteu un saborós record de Lo Favaret.